Kameran takana

Kameran takana näkee monasti toisin kuin tahtoisi niiden olevan. Nyky järkkärit antavat hyvät mahdollisuudet harrastaa hienoa harrastusta. Itsellä on käytössä Canon R ja siinä pari putkea 24-105 ja 70-300.

Kuvien ikuistamiseen sopivat myös kännykät ja erityisesti nykinen Samsung S21 kännykkäkamera on aina mukana ja siinä hetkessä kuvausvalmiina.


tiistai 4. huhtikuuta 2017

Suuri puhallus? On edelleen ajankohtainen (WL kolumni)

Suuri puhallus

Elokuva Suuri Puhallus on vanhanaikainen, nokkela huijaustarina, jossa silmänkääntäjät huijaavat niin viranomaisia kuin ökyrikkaita. Elokuvassa neljä katutason taikuria saa kukin tarot-kortin. Nelikko kutsutaan tiettyyn paikkaan tiettyyn aikaan ja huijaus alkaa.

Maan hallitus pääsi syksyllä sopuun itsehallintoalueista (IHA) ja näihin liittyvistä sote –alueista. Itsehallintoalueuudistus on nyt alkumetreillä ja tähän liittyvä kysely kunnissa on lausuntokierroksella. Sote -uudistuta oltiin Pohjois-S avossa jo tekemässä edellisen hallitusten ja eduskunnan päätösten mukaan.

Nämä hallinnolliset muutokset tarkoittavat samalla myös sitä, että kuntien ja kuntayhtymien kiinteistöomaisuus ja muu arvokkaampi laitteisto on tässä prosessissa mukana.

Olen useamman kerran kysynyt. Kuinka tullaan tekemään esimerkiksi sote- alueiden kiinteistömassaan liittyvä omaisuuden uusjako? Kysymykseni tyrmätään. Ehkä juuri sen takia, että sitä ei ole oikeasti mietitty tai sen vaikutuksia ei edes tiedetä. On tärkeämpi tehdä ensin avioliitto ja katsoa sen jälkeen miten omaisuus jaetaan vähän samaan tapaan kuin entisajan Helena elokuvissa konsanaan.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen otti tämän omaisuusmassan jakamisen aiheellisesti esille, josta Savon Sanomat kirjoitti 16.1.2016. Lehdessä puhutaan 6,5 miljoonan omaisuudesta. Kuntien ja kuntayhtymien todellinen kiinteistöomaisuuden tasearvo on 6,5 miljardia euroa ja niiden arvostus on yli 10 miljardin luokkaa.

Mietitäänpä vaikka Pohjois-Savon sotea. Kys:n kiinteän omaisuuden taseen arvo on v. 2014 tilinpäätöksessä noin 250 miljoonaa euroa, josta kiinteistöjen osuus oli lähes 100 miljoonaa euroa. Todellinen myyntiarvohan pitäisi olla paljon isompi.

Tällä hetkellä on menossa ympäri Suomea suuri varustelukierre kaikissa yliopistosairaaloissa ja merkittävimmissä keskussairaaloissa. Miljardi on pieni summa kun mietitään yhteenlaskettuja investointeja. Varmasti moni investointi on ihan aiheellinen kuten vaikkapa uusi lastensairaala. Kuitenkin on nähtävissä nyt ”uusien autojen hankinta”, kun kerran naapurillakin on.

Varkauden kaupunki on tekemässä hankesuunnitelman taustaselvitystä mahdollisesta sairaalan tilojen uudistamisesta. Jos Varkauden kaupungin valtuusto päätyy hyväksymään laajamittaisen tilojen rakentamisen ja peruskorjaamisen, kuinka tuo tultaisiin arvostamaan. Olisiko edes järkevää silloin luovuttaa apportina omaisuutta PoSote -yhtymälle vaan pitää tilat itsellä ja periä vuokraa palvelujen käytöstä.

Varkauden tapaus ei ole haastavimmasta päästä jakaa tai arvostaa omaisuuta. Kun ajattelee IHA-alueen muita kuntia, niin varmasti kysytään, valuvatko terveyskeskuksiin pistetyt rahat kuin vesi hanhen selästä Vuoksen vesistöön. Kyse on siis siitä kuinka maakunnan sote-alueen omaisuusmassa tullaan jakamaan.

Silloin kun kuntien kiinteistöt joudutaan ikään kuin myymään alle omiaan, niin kunta joutuu alas kirjaamaan tämän. Eihän siinä mitä, jos kuntien vuositulos kestää tuon, mutta suuren puhalluksen mahdollisuudet ovat olemassa. Todennäköisyys tälle on vielä hyvin suuri.


Saako köyhä kansa rahat kuten tuossa elokuvassa sai vai käykö kuitenkin niin, että kuntalaisille pamahtaa lisää veroja maksettavaksi.

Julkaistu WL 19.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti