Kameran takana

Kameran takana näkee monasti toisin kuin tahtoisi niiden olevan. Nyky järkkärit antavat hyvät mahdollisuudet harrastaa hienoa harrastusta. Itsellä on käytössä Canon R ja siinä pari putkea 24-105 ja 70-300.

Kuvien ikuistamiseen sopivat myös kännykät ja erityisesti nykinen Samsung S21 kännykkäkamera on aina mukana ja siinä hetkessä kuvausvalmiina.


tiistai 4. huhtikuuta 2017

Kadotettu sukupolvi WL-mielipide

Kadotettu sukupolvi

Olen useammassa kirjoituksessa huolestunut Varkauden nuorten katoamisesta muuanne tai siitä etteivät he palaa takaisin opiskelun jälkeen. Ilmiö on salakavala. Se on kuin maan köyhtymien eroosion myötä.

Suomessa syntyvyys on sodanajan jälkeen pienempi kuin koskaan aikaisemmin ja samalla kuolleisuus ylitti syntyvyyden. Varkaudessa syntyi vuosina 1986 – 1995 välisenä aikana 2950 lasta. Ensi synnytykset tapahtuvat yleensä ennen 30 ikävuotta. Siis tämän Varkaudessa syntyneen ikäluokan pitäsi olla parhaimmillaan. Jos nyt katsotaan tätä ryhmää, niin meillä on enää hieman yli 2000 nuorta aikuista.

Meiltä on siis kadonnut lähes tuhat nuorta muuanne eli noin kolmannes ikäluokasta. Varkaudessa oli syntyvyys suurimmillaan 1988 yhteensä 360 lasta ja viime vuonna se ei ollut kuin 127 lasta.

Jos jokin luottamushenkilöistä uskoo pystyvänsä pitämään samalla nykymuotoista kouluverkkoa yllä, niin varmasti kertoo silloin valkoisia valheita. Kouluverkko on kuitenkin osa vetovoimaista kuntaa. Jos se nuori, joka halutaan takaisin kotouttaa, katsoo missä hänen lapselleen tarjotaan hyvä perusopetus. On löydettävä ratkaisu koko ajan pienenevälle tuntikehykselle.

Vielä isompi haaste on kuitenkin yrityksissä ja työpaikoissa. Jollei ole työpaikkoja, niin ei nuoret palaa. Jotta ulkoa tuleva yrittäjä on valmis tulemaan Varkauteen, niin taatusti katsoo millaista työvoimaa on saatavissa.

Jotta kunta voi palvelutuotantoa järjestää, on saatava verotuloja se pyöreät 70 miljoonaa. Suurimman osan verotuloista tuo kuitenkin työtä tekevä väestö. Nuo noin 8000 henkilöä.
Sote-uudistus muuttaa vielä suoranaista kunnallisverotusta ja meille ei jää kuin alle puolet nykyisestä veroäyristä.

Tulevalla valtuustolla ja lautakunnilla on varmasti pohdittavaa mihin verotulot upotetaan palveluihin vai rakenteisiin. Uimahallin 10-12 miljoonan investointi on edessä. Sairaalahankkeen noin yli 30 miljoonan suunnitelma on edessä. Waltterin koulu valmistuu, mutta mitä tehdään Könönpellon koululle ja rakennetaanko Kankun koulu?

Millään tavalla ei voi väheksyä Navitaksen ja Wälkyn roolia, jotta saadaan yrityksille toimitiloja ja yleensäkin yrityksiä tänne.


Valitaanpa ketä valitaan, niin suuria lupauksia en itse ainakaan voi tehdä. Jokainen kuitenkin ymmärtää, että nuoriin ja yrittäjyyteen on satsattava, että meillä olisi jonkinlainen pitemmän tähtäimen tulevaisuus.

Julkaistu WL maaliskuu 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti