Kameran takana

Kameran takana näkee monasti toisin kuin tahtoisi niiden olevan. Nyky järkkärit antavat hyvät mahdollisuudet harrastaa hienoa harrastusta. Itsellä on käytössä Canon R ja siinä pari putkea 24-105 ja 70-300.

Kuvien ikuistamiseen sopivat myös kännykät ja erityisesti nykinen Samsung S21 kännykkäkamera on aina mukana ja siinä hetkessä kuvausvalmiina.


keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Vapaus koittaa ja kansa vaeltaa syksyllä Saariselälle. Julkaistu WL 1.10.2021

 

Liberte - vapaus, huusi kansa ja lähti vaellukselle

Suomessa ja koko maailmassa on liikkuminen ollut hyvin rajoitettua viimeisen puolentoista vuoden aikana johtuen tietysti koronasta. Tämä liikkumisen rajoitus on näkynyt erityisesti seniorikansalaisten tottumuksissa. Tuo monelle pakonsanelema liikkumisen rajoitus, on kuin olisi ollut karanteenissa maski päässä koko viimeisen vuoden.

Kun vihdoin syksy koitti ja Lapin ruskan kaipuu iski kansaan, oli syysruskan vaelluksella kuultavissa kansan suusta Liberte, vapaus. Tämä oli silmin nähtävissä ja aistittavissa Lapin maisemissa. Kansa kiipesi Pyhän Nattasen huipulle syksyisenä sunnuntaina ja räpsi kuvia muistoksi. Vaikka suomalaisia tuntoja on kuvattu todella hyvin Suomussalmen ”Hiljaisen kansan” maisemataideteoksessa, niin nyt se jurous oli pitkälti tipotiessään vaeltavassa kansassa.

Jollain tavoin oli käsin kosketeltavissa ihmisten halu nousta sauvojen kera jopa kontaten uhri kivimäisen tunturin huipulle ja nähdä kauas pitkälle Lokan valtaville altaille ja ympäröiville tuntureille ja keltaisenaan loistaville soille. Syksyinen maaruska ja lehtiruska näkyi kaikessa kauneudessaan kertomalla pian saapuvasta talvesta. Vapaus oli läsnä ihmisten mielessä. Korona oli voitettu ja rokotukset olivat kunnossa. Uskalsi mennä jopa Souvareiden tansseihin.

Voin kuvitella kuinka eläkeläisten bussilasteissa oli keskusteltu, mitä on jäänyt tekemättä ja ystäviä kohtaamatta. Lapsen lapsikin oli kasvanut 18 kk aikana monta kymmentä senttiä ja oli oppinut kävelemään ja puhumaan. Hyvin voi ymmärtää tuon tunteen. Sitä tuskin Teamsin tai WhatsApin kautta isovanhemmat ovat pystyneet kokemaan.

Vihdoin uskalsi liikkua. Oli ostettu uutta asuntoautoa ja lähdetty ainakin vielä kerran Lappiin. Kaikilla oli halu kokea ja tuntea millä tavoin Lapin lumo voi vaikuttaa ihmismieleen Kiilopään tuulisella huipulla.

On todella tärkeä havaita mikä on luonnon merkitys hyvinvoivalle ihmismielelle. Sitä ei varmasti mikään hyvinvointialueen muodostaminen ratkaise.

Uuden hyvinvointimaakunnan syntyminen on kuitenkin entistä lähempänä. Jo neljän kuukauden päästä meillä on uusi valtuusto valittuna. Sen tehtävä on viedä sosiaali- ja terveyspalvelun ja pelastuspalvelun toiminnot uuteen ”hallintohimmeliin”. Toiminnan kehittämisessä pitää olla myös varkautelaisten edustus.

Kehittämisessä on myös varkautelaisten oltava mukana. Siitä päättävät varkautelaiset lähes 17000 äänestäjää. Äänestäjät on saatava liikkeelle, ettei yksin kuopiolaiset valtuutetut tule päättämään maakunnan kohtalosta. Uudessa hyvinvointivaltuustossa on 69 jäsentä ja nykyisellä mallilla vain 5 - 6 jäsentä tullaan valitsemaan Varkaudesta.

Se on varkautelaisten ja myös kaikkien puolueiden etu. Kuinka hyvin palvelut tulevat kohdistumaan varkautelaisille? Tuossa päätöksenteossa on oltava mukana valvomassa alueellista etua.

Pohjois-Savon asukasluku on noin 248 tuhatta. Palvelualueen sosiaali- ja terveydenhuolto ja pelastustoimen palvelut maksaa noin 1,1 miljardia. Se rahoitus on meidän tavalla tai toisella katettava. Ministeri Kiuru totesi kesällä, ettei kuntalainen maksa näitä menoja. Kyllä se kuitenkin niin on, että veroja maksava kuntalainen tuon joutuu kustantamaan.

Varkaudelle on erittäin tärkeää saada Aalto -hyvinvointikeskuksen käyttö sellaiselle tasolle, että hyvinvointimaakunta vuokraa sitä mahdollisimman laajan käyttötarpeen mukaan ja meillä tulee säilymään lähipalvelut korkealla tasolla.

Esa Tuovinen / kaupunginvaltuutettu (kok.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti